Nagymamám konyhájából

receptek a kredenc mélyéről

szego2.jpg


Bejgli - Diós és mákos 6 rúd ahogy Anyukám készíti

Mák töltelék 4 rúdhoz:

1 kg darált mák,

70 dkg cukor,

1 l tej,

2 csomag vaníliás cukor,

1 citrom reszelt héja,

20 dkg mazsola,

bejgli.jpg

Anyukám mákos bejgliének titka, hogy a mákot nem elektromos darálón darálja le, hanem egy jó öreg „kurblis" darálón, ami minden egyes mákszemcsét tökéletesen szétpasszíroz és nem elvág, ennek köszönhetően a daráltmák finom olajos lesz. Nem egyszerű feladat, de megéri, kiváló alkalom, hogy a ház ura megmutassa erejét. Ha kész a mák felforralja a tejet a vaníliás cukorral, mikor forr takarékra veszi, bele kanalazza a darált mákot, kevergetve annyit vár míg egyet rottyan a töltelék. Mikor kihűlt ízesíti a reszelt citromhéjjal és a mazsolával.


Dió töltelék 2 rúdhoz:

50 dkg darált dió,

40 dkg cukor,

10 dkg mazsola,

2 dl víz,

2 evőkanál rum,

A cukorból és a vízből szirupot főz, majd belekeveri a darált diót és a mazsolát.


Tészta 6 rúdhoz:

1 kg vegyes liszt,

50 dkg puha margarin,

5 egész tojás,

12 dkg porcukor,

5 dkg élesztő,

3 dl tej,

csipet só,

Az élesztőt felfuttatja 1,5 dl langyos cukros tejbe. Egy tálba a lisztet a puha margarinnal elmorzsolja, hozzáadja a felvert tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, a sót a maradék tejet és gyorsan összedolgozza. Ruhával letakarva pihenteti egy bő félórát. Ez idő alatt előkészíti a tepsiket (kivajazza és kilisztezi), szétosztja az előre elkészített tölteléket.

A tésztát 6 egyforma cipóra osztja és kb 1-1,5 cm vastagra nyújtja, rákeni a tölteléket és feltekeri. Tepsibe rakja a rudakat (1 gáz tepsibe 3 rudat szokott tenni), felver egy egész tojást azzal megkeni a tetejét és hűvös helyen ismét egy bő félórát pihenteti. Ez idő alatt előmelegíti a sütőt, félóra leteltével egy húsvillával megszurkálja a tetejét és takarék lángon kb 30 perc alatt szép pirosra süti, de természetesen tűpróbával ellenőrzi, hogy tényleg kész e a remekmű.


Szándékosan nem írok olyat, hogy „tuti tipp a bejgli repedés ellen", mert Anyukámé mindig megreped, ennek egyetlen oka van, hogy rengeteg, finom, szaftos tölteléket tesz bele. A bejgli hűvös helyen tárolva sokáig finom és szaftos marad, nem úgy mint bolti társai akik már a megvásárlás pillanatában is folytósak.


Ezzel a recepttel a tökéletes siker, és a repedés is mindig garantált.:)


Egy lehetséges variáció:

Gesztenyés bejgli a gyerekek kedvéért Anyukámtól

Kriszti lányomnak

szego.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 249
Tegnapi: 546
Heti: 3 170
Havi: 13 409
Össz.: 4 754 256

Látogatottság növelés
Oldal: Bejgli, ahogy Anyukám készíti
Nagymamám konyhájából - © 2008 - 2017 - nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: muffin alaprecept - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »