Nagymamám konyhájából

receptek a kredenc mélyéről

szego2.jpg

 

Citrus rózsa

 

citrus_rozsa.jpg

 

Piskóta lap

6 tojás,

6 evőkanál cukor,

6 evőkanál rétesliszt,

1 vaníliás cukor,

1 mokkáskanál só,

fél csomag sütőpor,

 

 

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a vaníliás cukrot és a pici sót.

Robotgépünket cseréljük fakanálra és a sütőporral vegyített réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük.

A tortaformának csak az alját kenjük ki az oldalát nem szabad, mert akkor „becuppan" és szalonnás lesz.

A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, a sütő rácsát a középső vájatba tesszük és ide rakjuk a formát.

Sütés közben a sütőajtót TILOS nyitogatni minimum 30-35 percig, hacsak nem szeretnénk, hogy összeessen a tésztánk. Sütés közben én az illatok segítségével „tájékozódom".

Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy elkészült e a piskóta.

 

Krém:

50 dkg mascarpone,

3 narancs leve és reszelt héja,

2 citrom leve és reszelt héja,

folyékony édesítő ízlés szerint (a cukortól folyósodik),

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, a piskótát kettévágjuk, torta karimát pattintunk az alsó lap köré, a krémet rásimítjuk és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a gyümölcs pürét.

 

 

Gyümölcs püré:

4 nagyobb narancs,

1 tasak étkezési zselatin, 

A narancsokat leturmixoljuk, a zselatint a tasakon leírtak szerint elkészítjük, hozzáadjuk a gyümölcspüréhez és azonnal a krémre öntjük. Hűtőbe tesszük, de csak épp annyi időre, hogy bebőrösödjön a püré teteje, rátesszük a felső piskóta lapot és egy tányérral vagy kör alakú vágó deszkával óvatosan lenyomatjuk. Ha túl sokat várunk és a gyümölcspüré teljesen megköt akkor szeleteléskor a torta széthullik.

Ha időnk engedi egy teljes éjszakát hagyjuk tortánkat a hűtőben pihenni. Másnap jöhet a díszítés.

 

Díszítés:

4 dl tejszín,

2 csomag habfixáló,

1 csomag vaníliás cukor,

1 nagy citrom,

2 vérnarancs,

3 narancs,

folyékony édesítő,

fehér tortazselé (érdemes Dr.O..., használni, mert a többi eltűnik),

 

A gyümölcsöket megpucoljuk és éles késsel kb 3 mm vastag szeleteket vágunk belőlük. A torta tetejére többszörösen összehajtogatott alufólia csíkból karimát készítünk, úgy, hogy körbe a torta szélén kb 2 cmes perem maradjon a habrózsáknak.

A gyümölcsszeleteket a torta tetejére rakjuk, szépen elrendezve, hogy a végkifejlet egy rózsa ablakra hasonlítson, elismerem macerás, de nagyon mutatós a végeredmény. Jöhet az édesítő folyadék, minden citrom darabra 1-1 cseppet cseppentünk, hogy ne legyen annyira savanyú, kanál hátával elsimogathatjuk.

A tortazselét a tasakon leírtak szerint elkészítjük és a gyümölcsre öntjük, hamar dermed viszonylag gyorsan kell dolgozni, ha sima felöletet szeretnénk.

Míg a zselé köt, kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral, mikor majdnem kész beleszórjuk a habfixálót és a megfelelő keménységig tovább verjük.

Kedvenc részem következik, a tortát arra a tálra helyezzük amin tálalni fogjuk, a hab 2/3val körbevonjuk, a megmaradt 1/3 habot csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és rózsákat nyomunk a püré körüli peremre.

 

Kész! Még egy kis hűtés és fogyasztható a nem túl édes, de nagyon krémes finomság.

 

 

szego.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 100
Tegnapi: 811
Heti: 2 777
Havi: 15 957
Össz.: 4 735 625

Látogatottság növelés
Oldal: Citrus rózsa
Nagymamám konyhájából - © 2008 - 2017 - nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: muffin alaprecept - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »