Nagymamám konyhájából

receptek a kredenc mélyéről

szego2.jpg

Csokoládés álom


bonboncsokialom.jpg


A hozzávalók egy 26 cm-es tortához vannak megadva, a képen hátható torta ennek másfélszerese.

Tészta:

10 dkg étcsokoládé,

10 dkg margarin,

10 dkg porcukor,

10 dkg darás liszt, 

csipet só,

5 tojás,

10 dkg darált dió, mogyoró, vagy mandula (ami van),

2 evőkanál keserű kakaó,

1 csomag sütőpor,






Krém:

25 dkg porcukor,

2 csomag vaníliás cukor,

6 tojássárgája,

10 dkg burgonya keményítő,

5 dl tej,

30 dkg étcsokoládé, 

20 dkg tejcsokoládé,

40 dkg margarin,


Máz:

10 dkg ét tortabevonó,

2-3 evőkanál víz, 

1 evőkanál étolaj,


bonboncsokialom2.jpg

A csodálatos bonbonok Szabó Emőke keze munkáját dícsérik. 

Bonbonoda


A tészta készítés első lépése, hogy egy 26 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, amit megkenünk margarinnal és megszórunk liszttel (csak az alját különben „becuppan" a torta közepe).

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a margarint a porcukorral, a tojások sárgájával és a sóval krémesre keverjük, majd hozzá adjuk a csokoládét. 

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan belekeverjük a kakaót, a lisztet, a sütőport és a darált diót/mandulát/mogyorót. A habverő legalacsonyabb fokozatát használva a két masszát összekeverjük, formába töltjük és közepesen előmelegített sütőbe alacsony hőfokon kb.40 percig sütjük (óvatosan könnyebben megég mint a sima piskóta). A sütő ajtaját ne nyitogassuk, hacsak nem „szalonnára" van vágyódásunk. 40 perc elteltével tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy valóban kész van e a tortalap.

A krém elkészítése szintén gőz fölött történik. A porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a keményítőt és a tejet egy mély tálba csomómentesre keverünk gépi habverővel, majd a gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg vízfürdőben gyakori kevergetés mellett kihűtjük, közben gőz fölött felolvasztjuk a krémbe való csokoládét is, majd ezt is hagyjuk hűlni. A margarint habosra keverjük és a már langyosra hűlt krémet illetve csokoládét kanalanként hozzáadjuk. Az egyveleget kb 1 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy megfelelő legyen az állaga a töltéshez.

A tortalapot 3 részre vágjuk és a megszokott módon betöltjük, annyi krémet hagyunk csak ki amivel körbe bevonhatjuk a tortát illetve krém rózsákat nyomhatunk rá. A betöltés után a tortára valamilyen kisebb nehezéket (kör alakú vágódeszka) teszünk, hogy szép egyenletesen nyomódjon le, néhány órára hűvös helyre tesszük.

Ha a torta már jól lehűlt elkészíthetjük a tetejére a csokoládémázat. A bevonót feldaraboljuk és 2-3 evőkanál vízzel felolvasztjuk, ha már tökéletesen simára olvadt levesszük a tűzről és belekeverjük az evőkanál olajat. A torta közepére öntjük az egészet és óvatosan addig forgatjuk, billegtetjük tányérostul, míg a máz mindenhova elér.

Dermedés után a bevonjuk a krémmel a torta oldalát és csillagcsöves habzsák segítségével feldíszítjük. Ilyenkor lehet egy kicsit csalni, ahova nem ért el a csokimázból oda nyomunk egy két krémrózsát.

A torta szép tálalása és a díszítés kivitelezése néha nagyon nehezen összeegyeztethető. A tálalás akkor szép, ha a tálra helyezett tortapíron feszít a torta. Hogy hogyan jobb vagy egyszerűbb a tortát díszíteni ezt mindenki maga dönti el, Én a betöltött tortát rögtön arra a tálra teszem, amin később tálalni is fogom, de annyit elkövetek a tortapapír megmentése érdekében, hogy alufólia csíkokat teszek a torta széle alá, amit a bevonás után óvatosan eltávolítok. Ha ilyenkor egy kicsit sérülne a torta oldalára kent krém, ismét jöhet a mindent megmentő habzsák és néhány krém rózsa.


bonboncsokialom3.jpg



Az első csokiálom torta, ami a kislányomnak készült: 

csokialom.jpg

szego.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 209
Tegnapi: 773
Heti: 982
Havi: 19 129
Össz.: 4 796 244

Látogatottság növelés
Oldal: Csokoládés álom
Nagymamám konyhájából - © 2008 - 2017 - nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: muffin alaprecept - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »